maandag 24 juni 2024

Italië

Ik was met een groep op vakantie in Italië. Alles werd voor ons bepaald, en dat vond ik heel irritant. Ik vroeg aan iemand in welke plaats we eigenlijk waren, maar dat kon zij mij niet vertellen. Ik wilde het op de kaart bekijken, maar ik had geen kaart van Italië bij me. Die moest thuis wel ergens liggen.

We waren kinderen op schoolreis, die afwachtten wat er ging gebeuren, maar we waren ook gewoon volwassenen. We zaten in een ouderwetse schoolbus en die bus danste als het ware door het landschap heen. Ik vond het bijzonder dat we onder de luifel reden, die vroeger bij ons achter het huis boven de sloot had gehangen. Dat was voor mij een nostalgische plek. 

De bestemming van de reis was onduidelijk. Er waren steeds lange wachttijden en het was druilerig, regenachtig weer. Ik wou maar liever thuis zijn. Misschien kon ik mij terugtrekken in het hotel. Maar dat gaf geen comfort. Want het was een koude, kille kamer die ik deelde met anderen. Ik lag boven in een stapelbed. 

Ik merkte dat de anderen het ook moeilijk hadden, maar we konden daar niet met elkaar over praten. Misschien mocht dat ook niet. We hadden een heel stuk gewandeld, en liepen in de richting van het station. Daar werd ik blij van, want misschien namen we nu een trein die rechtstreeks naar huis ging. Maar vlak voor onze ogen was er een hele zwerm kinderen in fluoriserende hesjes. Zij stapten allemaal in de trein. De trein was vol en wij konden niet meer mee. 

Ik kreeg een lieve knuffel van één van de leidsters. Het bleek Loekie Knol te zijn, van heel vroeger. Ze zei dat we mooie herinneringen samen hadden. Ik wist even niet wat ze bedoelde. Ik was verbaasd dat er nu in één keer wel persoonlijke aandacht voor ons was. Loekie Knol nam afscheid. Zij ging met pensioen. 

 

zaterdag 8 juni 2024

Schildpad

Het thema schildpad komt meerdere keren voorbij. Gisterennacht droomde ik dat ik een wiskunde-examen had, maar dat er nergens plek was om dit examen even rustig te kunnen maken. Ik ging langs bij mensen van het heden, mensen van vroeger, omgeving Drenthe, omgeving Westland, maar iedereen was druk bezig met het eigen leven en er was letterlijk geen plek over voor mij. Elke keer legde ik heel rustig uit dat het aleen maar ging om wat ruimte en rust. Maar het antwoord was steeds nee. 

Vannacht droomde ik van een kunstwerk, dat we met een groepje mensen voor iemand maakten: een collage? Daar moest dus ook de schildpad in. Ik zat in de voorkamer van het ouderlijk huis. Ik haalde de vorm van een schildpad van een stickervel af. Ik zei dat het dierenmishandeing was, want de schildpad zou nog gewoon leven. Kijk maar, zei ik...de huid is zelfs nog warm. Het leek op een soort verse pannenkoek. 

Iedereen sliep nog, en ik moest heel stil zijn. In de droom was de slaapkamer nog achter op de begane grond. Of er was misschien toch al een grote tafel en de bruine keuken. Daar stond een lichtblauwe volkswagen Kever. Ik moest deze al duwend naar het ouderlijk huis van Monique brengen. Bij haar thuis zou ik verder gaan met de collage. Maar daar was het busje dus blijkbaar wel voor nodig. Ik vond het allemaal wel omslachtig, maar schatte in dat het mij wel zou lukken.