dinsdag 31 augustus 2021

Acrobaten

In de droom was ik buiten aan het sporten, bij de sportschool. In een keer schoten andere sporters de lucht in. Ze waren in de gymzaal van vroeger, waar ik als kind gymde. Een van de deelnemers hing in de nok van de zaal, aan het bovenste eind van het touw, dat uit het plafond kwam. Ik was stomverbaasd, dat dit zomaar kon. Een andere deelnemer hing iets lager, iets onderuit, alsof hij lekker lag te zonnen. Hij hing in het luchtledige, dus zonder dat hij ergens aan vast zat. Dat vond ik heel apart om te zien. Hij draaide zich even naar opzij om zijn kopje thee te pakken. Maar toen kukelde hij toch om, naar beneden. Hij kwam niet zo hard terecht, omdat hij niet ver boven de grond hing. Maar het was toch wel even schrikken. 

Er werd gezegd dat mijn collega en ik in meerdere dimensies goed ´uitgerust´ waren om ons vak goed uit te oefenen. Zoiets van: jullie hebben je ogen voor en achter en jullie kunnen op meerdere levels acteren. Dat kan lang niet iedereen. Er kwam ook een beeld van vier mensen die in een vierkant tegenover elkaar staan. Hiermee is de veiligheid gewaarborgd, omdat er overal verbondenheid is, als ze vervolgens de armen naar elkaar uitstrekken. Het staat als een huis, zogezegd. Heel stabiel, en in feite kan het niet stabieler dan op deze manier. Tevens een bewijs dat je het niet in je eentje kunt. Je hebt elkaar nodig, en dat zul je moeten erkennen. Samen ben je sterk. 

Twee vrienden hadden een kinderboek gepubliceerd, over vleermuizen. In het Duits stond op de voorkant: "Twee vleermuizen op avontuur". Er stond een afbeelding bij van twee grappige poppetjes met stekelig haar, die in een bocht van de achtbaan gleden. Het boek ging over vleermuizen, en de achterliggende gedachte was de vriendschap tussen de makers van het boek, beiden vleermuisliefhebbers. Er was een vraag over de taakverdeling: wie had wat op zich genomen? Het publiek wilde dat weten. Het interessante was, dat ze beiden de beide taken op zich genomen hadden: schrijven en illustreren. Het was om het even 'wie wat gedaan had'. Het was werk van hun beiden, en dit viel niet op te splitsen. Zo ook het vleermuizenwerk.   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten